Podcast: Wat er juridisch komt kijken bij een cyberaanval op jouw bedrijf (Advocaat Rosalie Brand, Kennedy Van der Laan)

Auteur: Lennart Boele

Kijk je naar de actualiteit, dan weet je dat de kans groot is dat het jou en jouw bedrijf een keer overkomt: een cyberaanval. De vraag is vooral hoe goed je daarop bent voorbereid en waar je vervolgens allemaal mee te maken krijgt. Hoe zorg je ervoor dat je minder risico loopt en dat de impact zo klein mogelijk blijft? Wij gaan in gesprek met Rosalie Brand, advocaat en expert op het gebied van cyber security en gegevensbescherming bij Kennedy Van der Laan. Je krijgt in een halfuur inzicht in wat er juridisch bij een cyberaanval komt kijken én concrete handvatten waar je direct iets mee kunt.

Ga direct naar Spotify of Apple Podcasts of lees hieronder verder! 

Digitale brandweer

Voorafgaand aan het gesprek heeft Rosalie haar telefoon op vliegtuigstand gezet en stonden haar collega’s klaar om eventuele spoedvragen te beantwoorden. Dat is nodig. De aard van het werk van een advocaat op het gebied van cyber security is onder meer om als digitale brandweer uit te rukken wanneer er een aanval heeft plaatsgevonden bij een klant. Het werk van Rosalie bestaat voor een deel uit het bijstaan van bedrijven op het moment dat er zo’n incident plaatsvindt. De andere kant is het adviseren van bedrijven op het gebied van cyber security en gegevensbescherming, waaronder privacywetgeving. Omdat er steeds meer wetgeving komt over privacy en data, is een belangrijke vraag die zij bedrijven helpt te beantwoorden: wat moet je in orde hebben om te voldoen aan de wet? En in het geval van een incident: wat zijn jouw rechten en plichten op het moment dat je getroffen wordt door een cyberaanval en er bijvoorbeeld belangrijke data op straat kan komen te liggen?

Bewustwording binnen het mkb

Rosalie staat dus midden in het oorlogsgebied dat cybercrime heet. Zij spreekt daarom veel ondernemers die te maken krijgen met incidenten of die dit juist willen voorkomen. In het (zakelijk) nieuws zie je bijna dagelijks over cyberaanvallen en de grote bedragen die daarmee gemoeid gaan. Eind 2022 berichtte BNR bijvoorbeeld dat de gemiddelde kosten in Nederland liggen op een kwart miljoen euro. Voor bedrijven die het al lastig hebben in economisch zware tijden kan dat heel vervelend uitpakken. Je zou daardoor kunnen aannemen dat deze berichten bijdragen aan de bewustwording. Een belangrijke vraag voor Rosalie is dan ook: hoe staat het mkb ervoor qua bewustwording? Het antwoord: er is nog (te) veel te winnen op dit vlak. Niet alleen over het feit dat je ‘iets moet’ met cyber security, maar ook over wat er precies van je verwacht wordt op het moment dat je wordt getroffen door een aanval. Welke stappen zet je daarna en wat zijn jouw rechten en plichten op dat moment?

Wat moet ik ermee?

Dat is de vraag die je jezelf misschien stelt. En terecht. Wat moet je met al die informatie over cyberaanvallen, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid? Rosalie beschrijft precies wat er gebeurt op het moment dat een incident plaatsvindt, wat daar allemaal bij komt kijken en misschien nog wel het belangrijkste: welke stappen je zelf al kunt en moet zetten. Na het luisteren van deze podcast heb je duidelijke handvatten én een bak met inzicht in wat Rosalie als advocaat en cyber security-expert allemaal in de praktijk tegenkomt.

Direct luisteren

Benieuwd naar het gesprek tussen advocaat Rosalie Brand en Score Utica-host Lennart Boele in De Werkverbeteraars? Luister direct de aflevering in jouw favoriete podcast-app, zoals Spotify of Apple Podcasts.

Luisteren op Spotify Luisteren op Apple Podcasts