Multifactorauthenticatie

Er is niets zo onveilig als alleen een wachtwoord gebruiken om ergens in te loggen. Ja, dat lees je goed! Enkel en alleen een wachtwoord als authenticatiemiddel zorgt ervoor dat accounts ontzettend kwetsbaar zijn. Niet voor niets is multifactorauthenticatie binnen de online werkplek daarom de standaard. Wat is het precies en waarom is het een absolute vereiste voor digitale veiligheid? Dat lees je hieronder.

Naar Modern Workplace Contact opnemen

Wat is multifactorauthenticatie?

Authenticatie betekent dat je bevestigt wie je zegt dat je bent. De meest gebruikelijke methode hiervoor was simpelweg het gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord. Het grote gevaar is dat met slimme tools wachtwoorden eenvoudig te achterhalen zijn voor hackers. Er zijn manieren om wachtwoorden zo veilig mogelijk te maken. Denk aan het gebruik van lange wachtwoorden (ook wel ‘wachtzinnen’ genoemd), waarbij speciale karakters, cijfers en (hoofd)letters worden gecombineerd. Daarnaast is het absolute noodzaak om deze wachtwoorden regelmatig te wijzigen. 

Ondanks alle manieren om wachtwoorden te optimaliseren, is het gebruik van enkel en alleen een wachtwoord niet meer van deze tijd. Om die reden is multifactorauthenticatie, ook wel afgekort tot MFA, in het leven geroepen. Wat is dat precies? Multifactorauthenticatie zorgt ervoor dat je bij het inloggen als gebruiker meerdere stappen moet doorlopen. Op die manier verifieer je dat je echt bent wie je zegt dat je bent. Multifactorauthenticatie is onderdeel van de security van de online werkplek. 

multifactorauthenticatie

Welke vormen van multifactorauthenticatie zijn er? 

Het belangrijkste uitgangspunt bij het inrichten van multifactorauthenticatie is dat het veilig moet zijn. Op de tweede plaats komt de gebruiksvriendelijkheid. De online werkplek en alle applicaties binnen de werkplek moeten veilig zijn, maar het moet niet tot frustratie of tijdverlies leiden om alleen maar in te kunnen loggen. Om die reden kijk je bij het inrichten van multifactorauthenticatie altijd naar welke vorm het beste past bij de organisatie en de eindgebruiker.

Welke vormen zijn er precies? De eerste authenticatie is vaak een wachtwoord en de tweede security factor kan verschillen. Denk hierbij aan een SMS, een telefoongesprek op de mobiele of vaste telefoon of een notificatie via een authenticatie-applicatie. Binnen de online werkplek op basis van de Microsoft 365-diensten, ziet dit er in de praktijk als volgt uit:

  • Telefoongesprek mobiele telefoon: de gebruiker ontvangt een gesprek op de telefoon. De automatische vraag is om de #-toets in te drukken ter authenticatie.

  • Telefoongesprek vaste telefoon: Het telefoongesprek heeft dezelfde inhoud als het telefoongesprek dat je ontvangt op de mobiele telefoon. Het gesprek via de vaste telefoon kan worden gekozen als de mobiele telefoon vergeten is of niet beschikbaar is op dat moment.

  • SMS: de gebruiker ontvangt een SMS met een zescijferige code die moet worden ingevuld ter authenticatie.

Berichtgeving Authenticator app: de gebruiker kan gebruikmaken van de Authenticator app. De app moet geïnstalleerd worden door de eindgebruiker om in de app de notificatie ter authenticatie te bevestigen. De app is te gebruiken voor iPhone, Windows Phone en Android devices.

Het inloggen vereist dus een van de bovenstaande extra stappen, maar de veiligheid die je ermee wint is enorm.

Wil jij ook MFA op al jouw apparaten?

Neem contact met ons op om te kijken voor de mogelijkheden voor jouw bedrijf!

Naar Modern Workplace Praat met een expert

Voordelen van multifactorauthenticatie binnen de online werkplek

MFA is de basis van veiligheid binnen de digitale werkplek. De configuratie van deze functionaliteit is een vereiste om veilig in te kunnen loggen. 

  • Basisveiligheid: er zijn veel manieren om de IT-omgeving optimaal te beveiligen en multifactorauthenticatie is een belangrijk puzzelstukje in het geheel. Veilig inloggen? Dat begint met multifactorauthenticatie.
  • Snel inloggen: hoewel er een extra stap wordt toegevoegd aan het inlogproces, blijft het belangrijk dat je met de juiste multifactorauthenticatiemethode snel blijft inloggen.

  • Meerdere authenticatiemethoden: welke methode past het beste bij jou? Het staat helemaal vrij om de vorm te kiezen die het makkelijkste voor jou werkt.
  • Eenvoudig aan de slag: wij helpen je graag met de initiële configuratie. Vervolgens kan iedereen binnen de organisatie snel en eenvoudig aan de slag met op een veilige manier inloggen!
Dylan
Kan ik je ergens mee helpen?
Dylan van 't Westeinde IT Specialist
Kan ik je ergens mee helpen?