Veilige harde schijven en SSD’s dankzij BitLocker

BitLocker is een onderdeel van Windows en beschermt gegevens door middel van cryptografie. Er kan gevoelige informatie op harde schijven en SSD’s op jouw computer staan. BitLocker zorgt ervoor dat deze informatie dus niet gestolen kan worden wanneer de harde schijf of SSD toch onverhoopt in verkeerde handen terechtkomt.

Naar Modern Workplace Contact opnemen

bitlocker

Wat is BitLocker precies?

Als iemand jouw apparaat steelt, weet deze persoon meestal niet jouw wachtwoord. Daarom zoekt men andere manieren om bij jouw data te komen. Wat kan deze persoon dan doen om toch bij jouw informatie te komen? Hij kan de harde schijf of SSD van jouw apparaat aansluiten op een andere computer om toch bij jouw gegevens te komen. BitLocker zorgt ervoor dat wanneer iemand dit probeert, jouw gegevens dan beveiligd zijn door encryptie. Dit betekent dat jouw gegevens verborgen zijn.

BitLocker en computerprestaties

Digitale veiligheid brengt soms de nodige beperkingen met zich mee. Dat is bij BitLocker gelukkig niet het geval. BitLocker heeft geen impact hebben op het dagelijks gebruik van een eindgebruiker. Bij het gebruik van BitLocker ervaar je dus GEEN negatieve gevolgen bij het gebruik van je computer of laptop.

bitlocker

Vereisten voor BitLocker

Is mijn computer geschikt voor BitLocker? Om BitLocker te kunnen gebruiken, moet je computer voorzien zijn van een TPM 2.0 chip. De TPM chip is een onderdeel van de hardwarevereisten binnen de werkplekken van Score Utica. Deze eisen bestaan om te garanderen dat je veilig en snel kunt werken. Hieronder is een handige flowchart of jouw huidige apparaat vervangen zou moeten worden om aan de eis van te voldoen voor BitLocker.

Veelgestelde vragen

 • Kan ik BitLocker gebruiken op een niet-Windows computer?

  Bitlocker is alleen beschikbaar op ondersteunde apparaten met Windows 10 of 11, Pro, Enterprise of Education.

 • Wat zijn de voordelen van het gebruik van BitLocker?

  BitLocker is een tool die de gegevens op de harde schijf van een apparaat versleutelt, wat betekent dat hoewel de harde schijf toegankelijk blijft voor cybercriminelen, de gegevens onleesbaar zijn voor onbevoegde partijen, wat de kans op ongeautoriseerde toegang tot gegevens minimaliseert.

 • Hoe werkt BitLocker samen met andere beveiligingssoftware op mijn computer?

  BitLocker is een technologie die wordt gebruikt om gegevens op een computer te versleutelen en zo extra beveiliging toe te voegen aan het apparaat.

 • Hoe gaat BitLocker om met meerdere gebruikers op dezelfde computer?

  Ten eerste, als bitlocker aanstaat, kunnen gebruikers niet inloggen tenzij ze het wachtwoord kennen, aangezien BitLocker om een ​​wachtwoord zal vragen wanneer de computer opstart. Hetzelfde geldt ook voor de andere partities van de harde schijf. Ze hebben er geen toegang toe als ze niet op de hoogte zijn van het BitLocker-wachtwoord of de herstelsleutel.


  Wanneer u de schijf ontgrendelt met het Bitlocker-wachtwoord en het systeem niet opnieuw wordt opgestart, hebben andere gebruikers toegang tot de schijf en hoeven ze het Bitlocker-wachtwoord niet in te voeren.


  U kunt voor verschillende partities een ander BitLocker-wachtwoord instellen. Als u eenmaal bent ingelogd op uw account en als u de schijf ontgrendelt, hebben de andere gebruikers toegang tot het volume als de computer niet opnieuw wordt opgestart.


  Alleen gebruikers met beheerdersrechten kunnen de systeeminstellingen wijzigen, inclusief Bitlocker-instellingen.

 • Kan ik BitLocker gebruiken op een verwisselbare schijf, zoals een USB-station?

  Ja, je kan BitLocker gebruiken op een verwisselbare schijf.

 • Waarvoor wordt BitLocker gebruikt?

  BitLocker wordt gebruikt om jouw bestanden op je harde schijf te vergrendelen zodat deze niet via een andere computer bekeken kunnen worden.

 • Zal BitLocker mijn gegevens wissen?

  BitLocker zelf zal niet jouw gegevens wissen.

 • Waarom blijft mijn laptop om een BitLocker sleutel vragen?

  BitLocker blijft om de sleutel vragen, om jouw toegang te verlenen tot de data die op deze harde schijf of SSD staat.

 • Kan BitLocker worden verwijderd?

  BitLocker kan niet verwijderd, maar wel uitgezet worden. 

Dylan
Kan ik je ergens mee helpen?
Dylan van 't Westeinde IT Specialist
Kan ik je ergens mee helpen?