Microsoft introduceert beveiligingsoplossing Defender for Business

Auteur: Score Utica

Veiligheid blijft een van de grootste uitdagingen voor bedrijven. Steeds meer kleine en middelgrote bedrijven zien bedreigingen met de dag toenemen. Om deze organisaties te helpen om digitale veiligheid te versterken, introduceert Microsoft ‘Defender for Business’. Geheel in lijn met onze visie en die van Microsoft, is deze oplossing erop gericht om jouw werk veiliger te maken, zonder dat het impact heeft op productiviteit of werkplezier. Hoewel de lancering nog moet plaatsvinden, delen wij graag de belangrijkste features met je!

300% toename in aanvallen

Eerder deelde Microsoft al dat 60% van de kleinere organisaties aangeeft dat ze kennis missen om digitale veiligheidsbedreigingen aan te kunnen. Toch zegt Microsoft dat er het afgelopen jaar een toename van 300% aan ransomware aanvallen is geweest, waar in toenemende mate juist het mkb last van ondervindt. Microsoft Defender for Business brengt digitale beveiligingsmogelijkheden van het niveau van grote enterprises naar organisaties tot 300 medewerkers. Volgens het CBS is het aantal organisaties tot 300 medewerkers het merendeel van de bedrijven in Nederland. Door deze oplossing specifiek voor die groep te lanceren wordt dus een enorme slag geslagen in het digitaal weerbaar maken van werkend Nederland.

Microsoft Defender for Business overzicht

Afbeelding: overzicht Microsoft Defender for Business (bron: Microsoft)

6 Belangrijke functionaliteiten

Maak je al gebruik van de Microsoft 365 Business Premium licentie? Dan is het goede nieuws dat Defender for Business automatisch deel gaat uitmaken van de licentie. Defender for Business wordt in essentie een variant op Microsoft Defender for Endpoint, dé oplossing voor een veilige online werkplek. Wat Defender for Business onderscheidt van Defender for Endpoint is dat de eerstgenoemde out-of-the-box toepasbaar is binnen elke organisatie tot 300 medewerkers. Belangrijke functionaliteiten die hiermee kunnen worden toegepast, zijn:

1. Beheer van bedreigingen en kwetsbaarheden

Deze functie wordt weergegeven in een overzichtelijk dashboard en geeft je in een oogopslag inzage in waar de grootste kwetsbaarheden en bedreigingen te vinden zijn binnen de online werkomgeving. Daarmee zie je welke actiepunten de hoogste prioriteit hebben en wat de actiepunten zijn om kwetsbaarheden op te lossen.

2. Vermindering van aanvalsmogelijkheden

Plekken waar jouw organisatie kwetsbaar is voor digitale aanvallen worden dankzij deze functie verminderd. Concreet betekent dit dat je toegang krijgt tot zaken als applicatiebeheer, netwerkbeveiliging en webbeveiliging.

Microsoft Defender for Business - dashboard voorbeeld

Afbeelding: dashboard Microsoft Defender for Business (bron: Microsoft)

3. Next-generation beveiliging

Defender for Business wordt gekenmerkt door innovatie. Microsoft noemt dit ‘next-generation protection’. Kortgezegd biedt dit veiligheid tegen malware en virussen op apparaten en in de cloud en helpt dit aanvallen te voorkomen. Het verschil met traditionele virusscanners is dat een traditionele virusscanner binnen bestaande lijsten kijkt naar virussen die al bekend zijn, terwijl next-generation beveiliging werkt op basis van Artificial Intelligence en big data. Daarmee kijkt Microsoft Defender for Business naar afwijkingen in gedrag om op basis daarvan te bepalen of erop geanticipeerd moet worden. Op deze manier worden ook de nieuwste en nog niet bekende virussen vaak opgespoord, wat zorgt voor betere, slimme beveiliging.

4. Endpoint detection and response

Die innovatie zie je ook terug in andere slimme toepassingen die gebruik maken van artificial intelligence. Door gedrag van eindgebruikers met devices te herkennen kunnen bedreigingen eerder worden gesignaleerd wanneer er significant wordt afgeweken van gebruikelijk gedrag. Als je normaal gesproken vanaf 2 locaties werkt en een van jouw apparaten wordt de volgende dag aan de andere kant van de wereld gebruikt, dan kan dit een signaal zijn dat er meer aan de hand is. Endpoint detection geeft je de mogelijkheid om dit te signaleren om erop in te spelen waar dat nodig is.

5. Geautomatiseerde opsporing en oplossing

Als ondernemer of werknemer wil je vooral bezig zijn met wat je leuk vindt aan jouw bedrijf en werk. Dankzij geautomatiseerde beveiligingsprocessen binnen Defender for Business ben je minder tijd kwijt aan zelf op zoek gaan naar bedreigingen om deze op te lossen of te voorkomen. Je bent hierin zelf in beheer als het gaat om welke alerts je wil ontvangen en welke niet.

6. API’s en integraties

Hoewel de dashboards van Defender for Business er overzichtelijk uitzien, kun je een voorkeur hebben voor eigen rapportages. Om die reden stelt Microsoft de mogelijkheden voor het gebruik van API’s en integraties open.

Microsoft Defender for Business - makkelijk in te stellen

Afbeelding: instellingen binnen Microsoft Defender for Business (bron: Microsoft)

Makkelijk in gebruik

Hoewel bedreigingen enorm actueel zijn, geloven wij er vooral in dat digitale veiligheid jouw leven makkelijker moet maken. Daarom is het mooi dat de Defender for Business-oplossing precies aansluit bij die doelstelling. Het product is makkelijk in gebruik, werkt met overzichtelijke dashboards en rapportages en geeft je daarmee snel inzicht in de status van de veiligheid van jouw belangrijke data.

Meer weten?

De lancering van Microsoft Defender for Business laat nog even op zich wachten, maar wat wij wel kunnen delen is dat het standaard onderdeel zal uitmaken van Microsoft 365 Business Premium. Maak je gebruik van deze licentie en wil je meer weten over de toepassingen binnen jouw organisatie na de lancering? Wij denken graag met je mee! Ben je bezig met de overstap naar de cloud of maak je gebruik van een andere licentie? Dan helpen wij je graag met het inrichten van een veilige digitale werkomgeving.

Praat met een expert