Goede technologie als basisvereiste
In een eerdere whitepaper gaven wij al aan dat maar liefst 42% van de millennials overweegt te stoppen bij hun werkgever als de technologie ondermaats is. En dat is te begrijpen. Stel je voor dat je als werkzoekende meerdere aanbiedingen op zak hebt en dat je uiteindelijk terechtkomt bij een bedrijf dat niet klaar is voor locatie onafhankelijk werken, dat werkt met langzame servers en waarbij IT-processen zijn dichtgetimmerd. Dat werkt niet mee aan een positieve werkbeleving. In essentie komt het namelijk op het volgende neer: goede technologie zorgt ervoor dat je jouw werk kunt doen. Is de technologie niet op orde? Dan wordt prettig werken een uitdaging en is de kans op frustratie en verloop hoger. Hoe los je dat op? Wij kijken naar 3 praktische oplossingen.
1. Zorg voor flexibiliteit
Niet alleen technologische ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt, ook de manier waarop wij kijken naar ‘de werkplek’ is veranderd. We gingen massaal (noodgedwongen) thuiswerken en kwamen erachter dat het in veel gevallen kan. Anno 2022 kunnen we concluderen dat de mogelijkheid tot thuiswerken voor veel functies mogelijk moet zijn. Je ziet in steeds meer vacatures terug dat er mogelijkheden zijn om af te wisselen tussen kantoor en thuis als werklocatie. Waarom? Omdat het merendeel van de ‘nieuwe thuiswerkers’ het als positief ervaart. Het zorgt voor minder reistijd, meer autonomie en flexibele werktijden. Om dit te faciliteren is een moderne IT-omgeving belangrijk en precies daar is volgens een onderzoek van Randstad veel te winnen. In dat onderzoek geven zij aan dat slechts 50% tot 60% van de ondervraagden tevreden is over de ondersteuning die de werkgever biedt bij thuiswerken. Lang wachten voordat je bent ingelogd op een extern bureaublad past niet bij het beeld van een flexibele werkomgeving. Ook het eindeloos schakelen tussen verschillende systemen, werkwijzen en devices bevordert die flexibiliteit niet. Wat zorgt daar wel voor? Het beste voorbeeld is een moderne werkplek vanaf de public cloud die vanaf elk device, overal en altijd veilig te benaderen is. Omdat je een werkplek in de cloud altijd kunt gebruiken en voorzien is van de laatste (veiligheids)updates, kun je garanderen dat elke collega snel en veilig kan werken. Op die manier kun jij vol vertrouwen in de volgende vacature vermelden dat zowel op kantoor als vanuit huis gewerkt kan worden en zal de tevredenheid onder jouw collega’s toenemen.
2. Betrek (nieuwe) medewerkers
Medewerkers die zich betrokken voelen bij het bedrijf zijn geneigd om te blijven en het omgekeerde is vanzelfsprekend ook waar (CIO). Kortom: het betrekken van collega’s bij de organisatie is essentieel wanneer het gaat om het behoud van (nieuw) talent. Daar ligt ook direct een uitdaging wanneer het gaat om locatie onafhankelijk werken. Want hoe houd je collega’s betrokken die niet fulltime op kantoor aanwezig zijn? Dat dit een van de grootste uitdagingen is, onderstreept ook het eerder aangehaalde onderzoek van Randstad. Daaruit blijkt dat maar liefst 50% tot 70% van de thuiswerkers collega’s en onderlinge verbondenheid mist. Hoe los je dit op? De afgelopen maanden zag Microsoft Teams een ongekende toename in het aantal gebruikers. Om die reden heeft Microsoft de populaire vergadertool inmiddels omgebouwd tot een centrale samenwerkingshub. In ons recent verschenen whitepaper geven wij aan dat wij bij onze relaties een toename in betrokkenheid van maar liefst 35% zien wanneer organisaties Microsoft Teams ook op die manier omarmen. Je kunt je voorstellen dat communicatie en betrokkenheid van lagere kwaliteit wordt wanneer daar teveel verschillende tools voor worden ingezet. WhatsApp voor snelle communicatie, de telefoon voor het maken van afspraken, e-mail voor minder urgente zaken en video calls voor vergaderingen. Door een tool als Microsoft Teams te omarmen als centraal communicatieplatform verhoogt de betrokkenheid en verminder je de kans op miscommunicatie. Daarnaast ontwikkelde Microsoft de ‘employee experience’ Viva. Een modern intranet dat je kunt toevoegen aan Microsoft Teams en waar je collega’s kennis kunt laten delen, de laatste updates over het bedrijf kunt publiceren en waarmee je dus actief kunt werken aan betrokkenheid en dit ook kunt meten.
3. Focus op personalisatie
Stel je voor dat je op jouw eerste dag bij een nieuwe werkgever achter een bureau wordt gezet met een vaste inrichting en dat tegen je wordt gezegd: hier moet je het mee doen, geen uitzondering. Dat klinkt misschien gek, maar op IT-vlak gebeurt het nog te vaak terwijl het mooie van IT juist is dat je er veel meer mee kunt. Een moderne werkplek is per persoon aan te passen. Hoewel de basisinrichting hetzelfde is, is het belangrijk dat je de werkplek wel naar smaak kunt aanpassen. Een salesmanager zal namelijk andere behoeftes hebben dan een HR-adviseur of een support medewerker. Hoe zorg je daarvoor? Door bij het inrichten van de werkplek nauw samen te werken met key users binnen de organisatie. Op basis van de behoeftes van deze key users kan een goede basis worden gelegd om per rol een goed afgestemde werkplek in te stellen. Na de livegang is het natuurlijk zaak dat elke collega zelf mogelijkheden krijgt om nog onderdelen aan te passen. Een dashboard met app-voorkeuren zelf instellen kan hierbij helpen. Door op deze manier naar de moderne werkplek te kijken sla je een flinke slag qua personalisatie én verhoog je ook nog eens de betrokkenheid bij de IT-inrichting.
Meer weten?
Kan iedereen binnen jouw organisatie overal (samen)werken en is de IT-omgeving goed beveiligd tegen de alsmaar toenemende dreigingen? Wij ontwikkelden een whitepaper waarin de strijd om talent en de bovengenoemde thema’s verder aan bod komen. Op die manier helpen wij je graag om flinke stappen te zetten met online werken en de moderne werkplek. Benieuwd?