Het Netflix-model
Het is een trend die al een tijdje gaande is en ook dit jaar weer wordt doorgezet: de 'verSaaSing' binnen het IT-landschap. Software as a Service (SaaS) betekent simpelweg dat je applicaties als online dienst afneemt waarbij je meestal per gebruiker per maand de licentie betaalt, vergelijkbaar met een Netflix-abonnement. Het grote voordeel is dat deze applicaties direct te gebruiken zijn, online te benaderen zijn en dat je daarmee minder afhankelijk bent van het device dat je gebruikt. Locatie onafhankelijk werken is daarmee binnen handbereik. Bijkomend voordeel wat SaaS onderscheidt van traditionele oplossingen is dat je altijd voorzien bent van de laatste updates. Waar je voorheen om de zoveel jaar het volledige applicatielandschap onder de loep moest nemen om te bepalen of de applicaties nog geschikt waren én voorzien waren van beveiliging, heb je hier bij SaaS-applicaties veel minder zorgen om. Het migreren en samenbrengen van deze applicaties, inclusief monitoring en beveiliging doen wij bijvoorbeeld met de Modern Workplace. Dit is de oplossing op basis van Microsoft 365 die ervoor zorgt dat de volledige organisatie op een overzichtelijke en veilige manier overal en altijd kan samenwerken. Met andere woorden: gebruik je voor het overgrote deel SaaS-applicaties? Dan is werken in de cloud geen obstakel. Maar hoe zit dit dan met niet-SaaS applicaties, waar jij binnen jouw organisatie misschien ook wel veelvuldig mee werkt?
Zware legacy applicaties
De realiteit is dat veel organisaties nog kiezen voor een hybride oplossing of voor een lokale server wanneer het gaat om het hosten van essentiële zwaardere applicaties. Denk hierbij aan 3D tekenprogramma’s, Exact Globe of AutoCAD. De public cloud leende zich niet voor applicaties die veel rekenkracht en capaciteit vroegen. Om die reden was het uitstellen van de stap naar de cloud dus een logische keuze. Toch ontstond, zeker de afgelopen twee jaar, wel de sterke behoefte bij veel bedrijven om locatie- en tijd onafhankelijk te kunnen werken. Ook Microsoft constateerde deze behoefte en de beperkingen die bedrijven met legacy applicaties nog kunnen tegenkomen. De oplossing waarmee wij met Microsoft antwoord geven op deze applicaties is: Azure Virtual Desktop. Azure Virtual Desktop is de meest geavanceerde, gebruiksvriendelijke en veilige manier om elke applicatie in de cloud te kunnen laten draaien. Met deze Desktop as a Service (DaaS) dienst van Microsoft kun je als organisatie enorm krachtige virtuele desktops vanuit de cloud aanbieden aan je medewerkers – en dus beschikbaar maken op elk device en op elke locatie. Gebruikers werken waar en wanneer ze willen in hun vertrouwde en beveiligde Windowsomgeving met de tools en technologie die zij nodig hebben. Het grote verschil met andere virtuele desktops is dat Azure Virtual Desktop met de capaciteit en rekenkracht is in te richten die je nodig hebt. Kortom: elke applicatie kan dus veilig naar de cloud, hoe zwaar ze ook zijn. Maar hoe kies je nu de juiste oplossing?
Voor elke gebruiker de juiste oplossing
Hoe makkelijk zou het zijn als elke medewerker dezelfde applicaties gebruikt? Voor het IT-beheer misschien een droom, maar natuurlijk niet de realiteit. Niet elke collega heeft 3D tekensoftware nodig. Het is daarom ook niet nodig om voor de hele organisatie een keuze te maken tussen de Modern Workplace, wat gericht is op SaaS-applicaties, of Azure Virtual Desktop. In de praktijk is een mix & match van deze oplossingen vaak de beste optie. Een deel van het bedrijf op Azure Virtual Desktop en het andere deel op de Modern Workplace. Omdat het allebei Microsoft-oplossingen zijn, kunnen alle gebruikers veilig met elkaar samenwerken waar en wanneer ze willen. Op die manier kies je dus voor schaalbaarheid, rekenkracht voor de juiste personen en wendbaarheid in wanneer je voor welke oplossing kiest.
Overweeg je de volgende stap?
Benieuwd welke oplossing het beste past bij jouw organisatie en applicatielandschap? Neem gerust contact met ons op of download ons whitepaper over waarom je in 2022 de stap naar online werken moet zetten. Hierin gaan wij in op digitale bedreigingen, de uitdagingen in de werknemersmarkt en wat de volgende stap is in optimaal samenwerken.