Terugblik event: De veilige werkplek waar je blij van wordt

Auteur: Dennis Lieferink

Vrijdag 16 september was het zover, om 10:00 uur 's ochtends begon het event: 'De veilige werkplek waar je blij van wordt' bij Microsoft Nederland. Het evenement stond volledig in het teken van de nieuwste ontwikkelingen vanuit Microsoft, SIENN, KPN, Workspace 365, Rocketpilot en Score Utica. De hoofdvraag die deze dag is beantwoord: hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen binnen jouw organisatie veilig werkt en tegelijkertijd écht blij wordt van de werkplek? Lees verder voor een korte terugblik!

De aftrap van het event

Het hoofdkantoor van Score Utica partner Microsoft Nederland was vrijdag 16 september de locatie waar wij circa 100 gasten mochten verwelkomen. De prachtige ruimte die je op de foto's voorbij ziet komen, vormde het toneel voor sprekers om te inspireren en te prikkelen. Thema's die centraal stonden, zijn: digitaal veilig werken, de visie van Microsoft op de moderne werkplek, de ondersteuning die KPN daarin kan bieden, optimaal verbinden met de juiste tools, de effectieve inzet van data en adoptie van Microsoft 365. Gastheer Jeffrey Kwee (KPN) en Paul Stoffele (Score Utica) verzorgden de aftrap van het event door gelijk te schetsen waar de naam en het thema van het evenement vandaan komt: de nieuwe Modern Workplace van Score Utica. Deze wordt gekenmerkt door state-of-the-art veiligheid, die het werk van de gebruiker niet beperkt, maar juist beter maakt. De sprekers van deze dag haken in op onderdelen van deze nieuwe Modern Workplace.

De sprekers en thema's

Na de aftrap van Jeffrey Kwee en Paul Stoffele was het tijd voor de bijdragen van onze sprekers. Achtereenvolgend spraken Hans van der Meer van Microsoft, Gerard Hubbers van SIENN, Vincent Leussink van KPN, Frank van der Hoeven van KPN, Tjibbe Vissers van Workspace 365 en Willem Veenstra van Rocketpilot.

Hans van der Meer - Microsoft

Microsoft, KPN en Score Utica vormen een uniek partnership, waarbij Microsoft aan de basis staat van de moderne werkplek dankzij Microsoft 365 en Azure. Hoe zien de ontwikkelingen op dit domein eruit en wat is de visie van Microsoft op de moderne werkplek? Hans van der Meer vertelde over hoe cruciaal het is om de jonge generatie op tijd nieuwe technieken in de IT te bieden. Zodat er geen shadow-IT ontstaat. Daarnaast is volgens van der Meer AI is cruciaal om de gebruiker te helpen en om tools en security te optimaliseren. Een simpel voorbeeld van AI is dat Teams automatisch een taak voor je aanmaakt wanneer je in een video call zegt “dat pak ik wel op.” Op veiligheid zegt Hans dat ‘zero trust’ negatief klinkt, maar het in de praktijk de basis is voor ijzersterke veiligheid.

Gerard Hubbers - SIENN

Data is goud waard, maar dan moet je dit wel op de juiste manier verzamelen en inzetten. Dat is precies de specialisatie van SIENN. Gerard Hubbers is CEO bij SIENN en kijkt vanuit zijn expertise naar de effectieve inzet van data. In zijn verhaal ging hij in op het centraal stellen van de mens om te bepalen welke techniek er nodig is om het doel te halen. De eerste stap hiervoor is om met key players te praten om de wens en behoefte in kaart te brengen. Veel organisaties hebben Excel, een CRM, ERP en data warehouses en wat SIENN doet is het centraliseren van de data om er praktisch voordeel uit te halen en ook te kunnen voorspellen.

Vincent Leussink - KPN

Om altijd en overal veilig te kunnen werken is ijzersterke connectiviteit een basisvereiste. Dat is precies waar Score Utica in faciliteert als Strategisch Partner van KPN. KPN ontwikkelt stevig door, wat onder andere te zien is aan de aanleg van glasvezel op bedrijventerreinen, de uitrol van 5G en de koppeling van telefonie met Microsoft Teams. Vincent Leussink vertelde over hoe je echt bezig kunt zijn met ondernemen en prettig werken en juist niet met IT en techniek, want wie heeft zin om elke dag met IT bezig te zijn? Alle KPN EEN ontwikkelingen zijn de basis voor de moderne werkplek, daarom combineert KPN: netwerk, telefonie en internet. Met deze ontwikkeling komt alles samen in bellen met Teams, waarbij je Microsoft Teams als centrale samenwerkingshub gebruikt.

Frank van der Hoeven - KPN

Digitale veiligheid is niet meer een nice-to-have binnen jouw IT-omgeving, maar een absolute must-have. Frank van der Hoeven is vanuit KPN de expert op het gebied van de security oplossingen die Microsoft te bieden heeft. In zijn presentatie ging hij in op de mogelijkheden van Microsoft Defender for Business en de trends van hybride werken. Ransomware aanvallen zijn met 300% gestegen en 1 op de 4 MKB’ers heeft te maken gehad met cyberaanvallen. Er zijn allerlei enge dingen opgezet om jouw bedrijfsprocessen te verstoren en om er geld aan te verdienen. Gelukkig zijn er heel veel dingen die je kunt doen om blij te worden en te blijven van de werkplek op het gebied van security. Één daarvan is ‘conditional access,’ je kunt niet nu inloggen vanuit Amsterdam en over een halfuur in Taiwan. Daar kun je regels voor instellen om dit veilig in te richten. Daarnaast is Microsoft Defender for Business is de meest geavanceerde tool die je binnen de licentie vindt en die voorheen alleen voor de echt grote jongens beschikbaar was. Je wil niet reactief met security omgaan, maar de dreigingen voor zijn.

Tjibbe Vissers - Workspace 365

Een nieuwe manier van werken moet het werkleven van jou en jouw collega's makkelijker maken, maar verdient ook de nodige aandacht. Hoe zorg je ervoor dat je echt sneller kunt werken en daarmee blij wordt van de werkplek? Workspace 365 biedt een prachtige oplossing. Tjibbe Vissers vertelde over de missie van Workspace 365 die naadloos aansluit op het thema van de dag: ervoor zorgen dat je echt gelukkig wordt van de werkplek. Workspace is een toevoeging op de Modern Workplace die de eindgebruiker uiteindelijk ziet. Daarnaast wilt Tjibbe de adoptie van Workspace zo vloeiend en makkelijk mogelijk laten verlopen bij bedrijven, want de beste adoptie is geen verandering.

Willem Veenstra - Rocketpilot

Veel organisaties zijn de afgelopen jaren, al dan niet noodgedwongen, overgestapt op Microsoft Teams en daarmee ook Microsoft 365. Tegelijkertijd maken veel van die bedrijven onvoldoende gebruik van de mogelijkheden binnen de licentie. Willem Veenstra zorgt er met Rocketpilot voor dat je meer haalt uit Microsoft 365 en dat jij en jouw collega's deze manier van werken omarmen. Hij ging tijdens zijn verhaal verder in op hoe organisaties gemiddeld alleen tussen de 5 en 12% van hun Microsoft 365-licentie gebruiken. Dit komt omdat veel organisaties niet eens weten waar ze moeten beginnen. Volgens Willem bestaat een goed proces om processen te verbeteren uit 4 stappen. De eerste stap is om technologie uit te rollen, ten tweede moet er geleerd worden hoe de technologie gebruikt wordt. Daarna leer je hoe werkprocessen aanpast worden met technologie. Als laatst veranderen hoe je werkt en wat je terugziet in de cultuur. Deze stappen werden in een interactieve presentatie door Willem uitgelegd.

Meer weten?

Kon je er niet bij zijn of was je er juist wel bij en ben je geïnspireerd geraakt over de veilige werkplek waar je blij van wordt? Lees alles over de Modern Workplace of vraag direct vrijblijvende informatie aan.

Naar Modern Workplace Praat met een expert