Podcast: AI, complete ramp of goede vriend? (Sander Duivestein, VINT)

Auteur: Lennart Boele

Iedereen kan kunstmatige intelligentie gebruiken. De ene na de andere AI-tool wordt gelanceerd en het lijkt wel of iedereen een mening heeft. De een noemt zichzelf expert, de ander vindt het de beste ontdekking sinds het internet en weer anderen voorzien grotere rampen dan kernbommen door AI-ontwikkelingen. Waar staan we nu echt? Wat kunnen we verwachten en waar moeten we op letten? Sander Duivestein van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT), onderdeel van Sogeti, schreef met zijn collega’s het boek ‘Echt Nep’ en hij zag veel van de zaken die wij vandaag zien jaren geleden al aankomen. Hoe kijkt hij nu naar het AI-geweld?

Luister direct op Spotify of Apple Podcasts of lees hieronder verder! 

Hype cycle

“Technologie is niet goed of slecht en ook niet neutraal, het gaat erom hoe je het inzet”, dat is de visie waar Sander zich als techno-optimist goed in kan vinden. Het strookt volledig met de visie van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT). Samen met twee andere directe collega’s beschouwt en analyseert Sander de technologische ontwikkelingen die zo nu en dan flink gehypet worden, tot de bubbel barst óf tot het een gevestigde technologie wordt. Innovaties en nieuwe technologieën volgen allemaal de hype cycle, zegt Sander. Op een bepaald moment worden we weer nuchter en zien we wat we echt kunnen met die hippe ontwikkeling. Waar zijn we nu met kunstmatige intelligentie?

Vriend, vijand of complete ramp?

In dit gesprek zoomen we met Sander uit: waar hebben we het precies over als we het vandaag de dag over AI hebben? En hoe volwassen is AI in de vorm waarin het nu verkeert? Iedereen kan met ChatGPT aan de gang, maar niet iedereen is gelijk ‘prompt engineer’ of AI-expert. Ondertussen zijn er mensen die AI zien als de grootste bedreiging die de mensheid heeft gekend, lanceren de techgiganten op hun beurt AI-tools voor het grote publiek en zet Sander zelf ook regelmatig AI in. Hoe moeten we die AI-jungle zien en waar moeten we op letten als we zelf gaan experimenteren met kunstmatige intelligentie? Je hoort het in het kritische én nuchtere gesprek van 30 minuten.

Waarom je dit gesprek moet luisteren

Zie je door de AI-bomen de jungle niet meer en heb je ondertussen wel behoefte aan een nuchtere blik op de absolute tech hype van dit moment? Dan is deze aflevering voor jou. Wij bespreken:

  • Waar komt de hype rondom AI vandaan?
  • 5 stellingen over waar AI nu staat
  • De visie van Sander op wet- en regelgeving rondom kunstmatige intelligentie
  • De mooie kant van AI
  • De enorme ramp die ons nog te wachten staat
  • 3 hoopvolle kansen waar wij vandaag (of morgen) zelf mee aan de slag kunnen

Aflevering nu beschikbaar

Benieuwd? Luister de nieuwste aflevering van De Werkverbeteraars via Spotify of Apple Podcasts

Luisteren op Spotify Luisteren op Apple Podcasts