Podcast: Voormalig hacker Rickey Gevers over de bizarre wereld van cybercriminaliteit

Auteur: Lennart Boele

We hebben het vaak over cyber security, maar wat weten we eigenlijk van de wereld die daarachter zit? Oftewel, wat weten we precies over de ‘bad guys’ die dagelijks talloze cyberaanvallen plegen? Wij gaan hierover in gesprek met Rickey Gevers. Als voormalig hacker helpt en adviseert hij nu bedrijven op het moment dat ze te maken krijgen met een aanval. Hij weet als geen ander hoe het is om zelf te hacken én hoe de wereld van cybercrime eruitziet. Wat moet je weten over de wereld van deze cyberboeven en welke tips heeft Rickey voor jou?

Ga direct naar Spotify of Apple Podcasts of lees hieronder verder! 

Van slachtoffer naar hacker

Het verhaal van Rickey zou verfilmd kunnen worden. Toen zijn website meerdere keren werd gehackt besloot hij: dit gebeurt mij niet nog een keer. Al doende leert men, moet Rickey hebben gedacht. Door te verdiepen in de materie en door zelf te hacken werd hij een expert. Zoals hij in onze podcast vertelt, zorgde dat ervoor dat hij binnenkwam bij onder andere de NASA en grote Amerikaanse universiteiten. Uiteindelijk komt er een moment dat hij wordt opgepakt. Het betekent een kantelpunt in het leven van Rickey en hij besluit zich te richten op het helpen van bedrijven. Hij wordt dus een werkverbeteraar op het gebied van cyber security!

Onderhandelen met criminelen

‘De vraag is niet of je geraakt gaat worden, maar wanneer’, is een bekende uitspraak van Rickey. Je kunt veel doen om te voorkomen dat het een keer misgaat, maar toch kan het gebeuren dat je ongewild aan de onderhandeltafel met hackers moet omdat ze zijn binnengekomen. De verhalen over aanvallen zijn bekend, maar wat velen niet weten is hoe hackers precies te werk gaan. Wat voor mensen en partijen zijn het, hoe kiezen ze bedrijven om aan te vallen en hoe bepalen ze hoeveel losgeld ze vragen voor de gestolen data? Het zijn vragen waar Rickey, dankzij zijn rijke ervaring, de antwoorden op heeft.

Absolute eye-openers

Het hele gesprek is op veel vlakken een eye-opener. Je krijgt een uniek kijkje in de bizarre wereld van cybercriminaliteit, maar je krijgt ook praktische tips die je direct in kunt zetten om het de ‘boefjes’ lastig te maken. Wil je weten hoe hackers precies te werk gaan en wat je eraan kunt doen om jouw belangrijke data vandaag al beter te beschermen? Luister dan naar het gesprek met Rickey Gevers! 

Direct luisteren

Benieuwd naar het gesprek tussen Rickey Gevers en Score Utica-host Lennart Boele in De Werkverbeteraars? Luister direct de aflevering in jouw favoriete podcast-app, zoals Spotify of Apple Podcasts.

Luisteren op Spotify Luisteren op Apple Podcasts