Podcast: Dit zijn de business cases van de Modern Workplace (Hans van der Meer van Microsoft)

Auteur: Lennart Boele

De Modern Workplace is een begrip waar je vast weleens over hebt gehoord wanneer het gaat om werken in de cloud. De beloftes die wij met Microsoft doen over de Modern Workplace zijn niet mis: honderden uren aan productiviteit winnen, kosten besparen, jouw CO2-footprint verlagen en zo kunnen we nog even doorgaan. De vraag die centraal staat in deze aflevering van De Werkverbeteraars is: wat zijn precies de business cases voor de Modern Workplace en hoe worden deze beloftes waargemaakt? Hans van der Meer werkt ruim 31 jaar bij Microsoft en hij schuift aan als expert op het gebied van de Modern Workplace & Security om antwoord te geven op deze vragen. 

Ga direct naar Spotify of Apple Podcasts of lees hieronder verder!

Wat is de Modern Workplace volgens Microsoft? 

Hans van der Meer omschrijft zichzelf als een gids in het rijke Microsoft-bos en dat is precies de rol die hij vervult in de nieuwste aflevering van De Werkverbeteraars van Score Utica. Om te beginnen bij het begin is de eerste vraag die wij aan hem voorleggen: wat is de Modern Workplace eigenlijk precies volgens de visie van Microsoft? Samenvattend is zijn antwoord: een moderne werkomgeving waarbij wij niet alleen kijken naar technologie en de fysieke werkplek, maar waarbij juist ook de cultuur en het gedrag cruciaal is. De locatie en het apparaat waar je vervolgens op werkt moet niet uitmaken. Hans: “een laptop met Microsoft 365 erop is niet gelijk een moderne werkplek als je vervolgens nog Word-documenten rondmailt binnen de organisatie. Het gaat om een andere manier van samenwerken waarbij een goede introductie cruciaal is voor het slagen van die moderne werkplek.”

Alles begint bij de business case

De Modern Workplace is niet het doel, maar een middel om een hoger doel te bereiken, vindt Hans. De hoofdvraag is: aan welke behoefte of aan welk probleem ga je invulling geven en hoe helpt technologie daarbij? Denk aan het binden van jong talent en het zijn van een aantrekkelijke werkgever op de krappe arbeidsmarkt. Een oplossing kan zijn om door middel van flexibiliteit, technologie en cultuur invulling te geven aan het zijn van een aantrekkelijke werkgever. Daarnaast is het zaak om met minder mensen alsnog productief te zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de mentale gezondheid van jouw personeel. Je kunt dus harder of slimmer werken en dat laatste doe je door technologie slim in te zetten. De Modern Workplace kan zo dus helpen om heel concreet bij te dragen aan de business case die je vooraf bepaalt.

De pandemie heeft laten zien dat het mogelijk is om op een slimme manier samen te werken. Toch zie je nu weer dat werkgevers vragen dat je op kantoor werkt terwijl Microsoft kon meten dat de productiviteit omhoogschoot tijdens de coronaperiode.

De risico’s van te laat veranderen?

Er is veel te winnen wanneer het gaat om de overstap naar de cloud en het optimaliseren van IT-processen en werkwijzen. Maar wat zijn de risico’s wanneer je hier te lang mee wacht? Hans: “tijdens de coronatijd zag je dat bedrijven die al gebruik maakten van nieuwe technologie heel snel konden schakelen. Zij zagen bijna geen afname van productiviteit. Bedrijven die daar niet op voorbereid waren moesten een enorme inhaalslag maken. Daarnaast was er te weinig aandacht voor security. Is er straks een volgende crisis of uitdaging? Dan ben je met een nieuwe manier van werken voorbereid op onverwachte situaties zonder afname van productiviteit en risico’s op security.”

In deze aflevering

Wil je meer weten over de visie van Microsoft op de Modern Workplace en de ontwikkelingen die relevant zijn voor jou? Dan is deze aflevering van De Werkverbeteraars een absolute aanrader. Een greep uit de onderwerpen die verder aan bod komen:

  • Wat is de Modern Workplace volgens Microsoft? 
  • Voorbeelden van de business cases van de Modern Workplace 
  • Hoe zorg je ervoor dat je voorbereid bent op onverwachte situaties? 
  • Wat is schaduw-IT en waar ligt hierin het gevaar voor jouw organisatie? 
  • De rol van IT in het huidige economische landschap 
  • De financiële afweging voor de overgang naar de cloud 
  • Het risico van on-premise werken en wachten met de overstap naar de cloud

Direct luisteren

Benieuwd naar het gesprek tussen Hans van der Meer en Score Utica host Lennart Boele in De Werkverbeteraars? Luister direct de aflevering in jouw favoriete podcast-app, zoals Spotify of Apple Podcasts.

Luisteren op Spotify Luisteren op Apple Podcasts