Microsoft maakt multifactorauthenticatie de standaard binnen licenties

Auteur: Score Utica

“Wanneer wij naar gehackte accounts keken, zagen wij dat bij 99,9% geen multifactorauthenticatie was ingesteld”, aldus Microsoft in een recent nieuwsbericht. In datzelfde bericht kondigt Microsoft een mooie en broodnodige ontwikkeling aan: vanaf juli 2022 zullen alle zakelijke Microsoft-accounts die na oktober 2019 zijn ingericht voorzien worden van multifactorauthenticatie. Wat houdt dat precies in?

Absolute noodzaak

Dat de noodzaak voor goede beveiliging er is, mag inmiddels duidelijk zijn. Dagelijks vinden tientallen miljoenen aanvallen plaats, waarvan een groot deel gelukkig niet succesvol is. Toch zien wij het aantal pogingen toenemen en ook het mkb ondervindt hiervan in Nederland de gevolgen. In een recent whitepaper schreven wij dat 72% van de Nederlandse bedrijven de laatste 12 maanden te maken kreeg met een cyberaanval. Het risico? Bedrijfsdata, persoonlijke informatie en documenten die op straat komen te liggen met financiële schade en imagoschade tot gevolg.

Whitepaper security CTA website

De eenvoudige oplossing

Gelukkig is er een relatief eenvoudige manier om het overgrote deel van de aanvallen succesvol af te wenden: multifactorauthenticatie (MFA). Met MFA combineer je iets wat je weet (code, wachtwoord), bent (vinger, gezicht, iris) en hebt (telefoon, email, hardware token). Steeds meer tools maken het instellen van MFA vanaf de start al verplicht en ook Microsoft gaat gebruikers hier nu dus bij helpen. MFA was al beschikbaar voor alle Microsoft 365-gebruikers, maar het toepassen ervan wordt nu weer een stuk makkelijker.

Hoe werkt het?

Sinds 2019 geeft Microsoft je als beheerder van de Microsoft-licenties binnen jouw organisatie de mogelijkheid om gebruik te maken van beveiligingsstandaarden. Dit betekent dat je automatisch gebruikmaakt van beveiligingsinstellingen voor alle Microsoft-accounts binnen de organisatie. Daar wordt vanaf juli 2022 dus ook MFA aan toegevoegd als standaard onderdeel. Dit betekent dat je na het inloggen een melding krijgt waarbij gevraagd wordt om MFA in te stellen. Wij kunnen je alvast geruststellen: dit gaat in twee hele eenvoudige stappen. Je wordt daar goed in begeleid door de stappen gewoonweg te volgen.

Veiliger werken

Misschien wist je niet dat MFA mogelijk was binnen jouw licentie of wist je nog niet welke voordelen dit had. Dan is het goede nieuws dat je binnenkort dus profiteert van een flinke veiligheidsimpuls zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Wij zijn in ieder geval enthousiast over deze stap van Microsoft om Microsoft 365-licenties verder te verrijken. Kunnen wij je helpen bij het veiliger inrichten van jouw werkplek of wil je meer weten over digitaal veilig werken? Neem contact op of bekijk onze whitepaper: In 10 stappen naar ijzersterke digitale veiligheid!

Praat met een expert In 10 stappen naar digitale veiligheid