Een snelle internetverbinding als basis voor thuiswerken

Auteur: Score Utica

Je kunt het allemaal hebben: een prachtig verstelbaar bureau en een geweldige computer waarop je, dankzij de ingerichte online werkplek, in principe toegang hebt tot al je bestanden en programma’s, zodat je ook goed kunt samenwerken terwijl je thuiswerkt. Maar je bent nergens zonder een goede internetverbinding. Want zonder een goede internetsnelheid profiteer je nauwelijks van al die mooie cloudoplossingen. Wie dus optimaal wil thuiswerken, zorgt ook voor een supersnelle internetverbinding (en krachtig wifisignaal). Zo regel je het.

Thuis aan de bak

Sinds thuiswerken het nieuwe normaal is, vragen we allemaal nog meer van onze internetaansluiting. Zeker wanneer partner en kinderen thuis zin, kun je daarvan de nadelen ervaren. Met een gamende dochter, Netflixende zoon en videobellende echtgenoot wordt je thuisnetwerk flink belast. Dan kun je een managed werkplek hebben die perfect is ingericht, maar alsnog niet optimaal werkt. Vaak kun je wifiproblemen oplossen door de volgende instellingen te checken (en eventueel te wijzigen): 

Werken-in-de-cloud-met-score-utica

Check 1 - een speedtest

Internetproblemen worden mogelijk veroorzaakt doordat je internetverbinding niet snel genoeg is. Via de speedtest van KPN kun je de snelheid van je internetverbinding meten:

  • 50 Mbit/s is prima voor de alleenwonende thuiswerker
  • 100 Mbit/s is betrouwbaar als je beiden thuiswerkt.
  • 200 Mbit/s is stabiel als je streamende en gamende kinderen hebt en zelf wil thuiswerken.
  • 500 Mbit/s is ideaal voor gezinnen waarbij iedereen een smartphone heeft en altijd online is. Zo kunnen je kinderen tv-kijken in 4K, tegelijk online gamen en streamen via YouTube, terwijl jij grote bestanden aan het downloaden bent, en bijvoorbeeld ook je tablet, smart watch en printer zijn aangesloten op het thuisnetwerk.

Is de internetsnelheid lager dan je provider belooft? Neem dan contact op met je provider. Het kan zijn dat je snelheid wat minder is via je wifiverbinding of als anderen ook gebruikmaken van je netwerk. Houd daar rekening mee. Misschien kan je provider wel zorgen voor snellere verbinding of kun je een sneller pakket afsluiten. De snelste verbinding is glasvezel, een minder snelle up- en downloadtijd krijgen je bij xDSL, coax en 4G/5G. 

"Internetproblemen worden mogelijk veroorzaakt doordat je internetverbinding niet snel genoeg is."

Check 2 - drukte op het netwerk

Standaard zenden de meeste routers uit op kanaal 6 op de 2,4 GHz-band. Daardoor zit die vaak bomvol, terwijl de 5 GHz-band vrijwel ongebruikt blijft. Ook zijn niet alle 13 kanalen op de 2,4 GHz-band even goed bezet. Op een smartphone of tablet die draait op Android ku je met de gratis app Wifi Analyzer zien hoe druk de wifikanalen en wifibanden zijn. Voor macOS (OS X) kun je de gratis app InSSIDer 3 hiervoor gebruiken. In de instellingen van je modem kun je het kanaal en de band wijzigen. 

Check 3 - de kanaalbreedte

Bij een moderne router kun je ook de kanaalbreedte aanpassen. Controleer bij welke stand je de hoogste snelheid hebt. De mogelijke standen zijn ‘Automatisch’, ‘20 MHz’, ‘40 MHz’ en ‘20 en 40 MHz’ – soms is ook ‘80 MHz’ mogelijk.

Check 4 - de wifiafstand

De wifistandaard kan niet compatibel zijn met jouw apparaat. Bovendien kan een nieuwere wifistandaard hogere snelheden opleveren. Sowieso geldt: als je modem of router ouder dan 6 jaar is, is een nieuwe modemrouter een slim idee.

Check 5 - de plaats

Misschien heb je de beste plaats in huis voor je thuiswerkplek gevonden, maar is het wifisignaal daar niet perfect. Een slecht wifisignaal wordt veroorzaakt door obstakels, zoals een muur of deur. Een modem, wifi-router of Access Point die is weggestopt in een hoek van de meterkast kan ook niet optimaal zijn werk doen. Het beste bereik heb je met een wifi-router of Access Point die hoog op een centrale plek staat en geen last heeft van stoorzenders als een babyfoon of magnetron.

Risico's door onbetrouwbaar thuisnetwerk

De gemiddelde all-in-one thuismodem die je van een provider krijgt, is verouderd of van mindere kwaliteit. Ook is zo’n modem-router vaak niet geüpdatet met de laatste firmware en daardoor presteert hij minder goed. Soms zijn ook bepaalde soft- en hardwarefuncties uitgeschakeld en vaak is de modem-router ook niet altijd goed beveiligd als die uit de verpakking komt. Dat levert flinke risico’s op, want internetcriminelen kunnen zo:

  • Alle aangesloten computers op je netwerk makkelijk infecteren met een virus of gebruiken voor cyberaanvallen.
  • Via jouw Wifi signaal illegale activiteiten ondernemen.
  • Jouw internetverkeer onderscheppen en je data en inloggegevens stelen.
  • Toegang krijgen tot gedeelde bestanden, printers en apparaten in jouw netwerk.De ultieme thuiswerkgidsDe ultieme thuiswerkgids

Kiezen voor veiligheid (via de werkgever)

Vanuit veiligheidsoverwegingen en beheersperspectief kun je overwegen om als werkgever te zorgen voor een betrouwbare internetverbinding voor thuiswerkers. Ook kun je een extra veilige modem, router of wifiversterkers voor thuiswerkende medewerkers overwegen. Of medewerkers aansporen een snellere internetverbinding te nemen en een deel van de kosten vergoeden. Sommige bedrijven werken precies om deze reden al met een structurele thuiswerkbijdrage. Zo hanteert het internationale accountantsbedrijf PricewaterhouseCoopers een maandelijkse onkostenvergoeding en vergoedt het deels het internetabonnement van thuiswerkers.

De ultieme thuiswerkgids

Zijn deze tips nuttig en wil je graag meer thuiswerktips ontvangen? Download dan onze ultieme gids voor de optimale thuiswerkplek. Daarin lees je precies wat je allemaal nodig hebt om efficiënt en veilig je werk op afstand te kunnen doen - of veilig thuiswerken mogelijk te maken. Je krijgt dus veel meer informatie dan we al delen in onze boogartikelen over de optimale thuiswerkplek. Wil jij de gids ontvangen? 

Praat met een expert