De urgentie van thuiswerken

Auteur: Score Utica

Optimaal thuiswerken kan wanneer je medewerkers toegang krijgen op afstand tot je bedrijfsnetwerk, applicaties en data. Zo kunnen zij bij alle gebruikelijke programma’s en documenten die ze gewed zijn en kunnen ze perfect thuiswerken. Met zo’n online werkplek maakt het dus niet uit waar ze zijn, zolang ze een internetverbinding hebben. Belangrijk is dat je als bedrijf zorgt dat het netwerk, de applicaties en de data extern alleen toegankelijk zijn via een beveiligde verbinding.

Wees bereikbaar

De continuïteit van je bedrijf waarborgen start bij een goede bereikbaarheid. Want je wil ook in tijdens van crisis goed bereikbaar blijven voor je klanten en leveranciers. Ook wil je dat collega’s elkaar kunnen bereiken. De basis voor een goede samenwerking ligt namelijk in dat persoonlijk contact; je moet elkaar regelmatig kunnen spreken. Je moet dus ook zorgen voor een betrouwbare telefoonoplossing. Met een goede digitale telefoonoplossing kun je overal bellen en gebeld worden via de cloud. Jouw klanten, leveranciers en collega’s hoeven er dus niets van te merken dat er nu wordt thuisgewerkt. 

Werken-in-de-cloud-met-score-utica

Interactieve videoconferenties

Naast regelmatig telefonisch contact is het ook belangrijk om elkaar te kunnen zien. Accountmanagers kunnen bijvoorbeeld nu geen klankbezoeken doen. Hoe houd je dan goed contact met je klant? En hoe geef je die beloofde presentatie of training op afstand? Ook gaat overleggen met meerdere teamgenoten stukken beter als je elkaar kunt zien. Natuurlijk zijn er verschillende mogelijkheden voor videoconferenties en het geven van webinars. Maar je wil natuurlijk - ook op afstand en in tijden van crisis - een betrouwbare indruk maken bij je klanten. Daarom is het verstandig om ook bij online conferencing te kiezen voor een betrouwbare oplossing, zoals Microsoft Teams. Het fijne is dat je dan kunt gebruikmaken van meer hoogwaardige tools voor bijvoorbeeld interactie, zoals chat en schermen delen.

"De basis voor een goede samenwerking ligt namelijk in dat persoonlijk contact; je moet elkaar regelmatig kunnen spreken."

Online samenwerken

Om goed te kunnen samenwerken aan projecten op afstand, moet je met dezelfde programma’s kunnen werken. Tegelijk wil je ook voorkomen dat je documenten heen en weer blijft mailen. Anders bestaat het risico dat documenten niet geopend kunnen worden of dat er meerdere versies in omloop zijn - en dat niemand precies weet wat het juiste document is. Met een online samenwerkingsplatform, zoals Microsoft Teams en Sharepoint, hoef je je hierover geen zorgen te maken. Die platformen zijn onderdeel van Microsoft 365 en je kunt ze bovendien koppelen aan programma’s als Exact, SAP, AccountView en AFAS. Zo heb je geen zorgen over het versiebeheer van je documenten of onleesbare documenten en kun je samen aan hetzelfde document doorwerken en de juiste applicaties raadplegen.

Veilig in de cloud

Wanneer je applicaties en gegevens op je lokale IT-infrastructuur staan, maa je vaak gebruik van eigen hardware, IT-beheerders en applicatiemanagers. Door deze diensten naar de cloud te verplaatsen, maak je online werken beter beschikbaar en vergroot je de beveiliging van je bedrijfsdata. Grote of gevoelige gegevens versturen per e-mail is bijvoorbeeld vanwege technische beperkingen, veiligheidsoverwegingen en privacyrisico’s geen goed idee. Met een private cloud platform kun je op een veilige en efficiënte manier bijvoorbeeld wel bestanden delen en programma’s toegankelijk maken. Vanuit deze online omgeving kun je alle IT-functies en -diensten beschikbaar maken voor je medewerkers. Met een eigen cloud platform wordt alle data op één veilige plek opgeslagen. Het liefst kies je dan voor een groot ISO:27001 gecertificeerd datacenter waar 24/7 toezicht is en de wet-en regelgeving voor gegevensbescherming wordt nageleefd. Zo hoeft zelfs jouw IT’er niet naar kantoor te komen in deze tijden van Corona.

De ultieme thuiswerkgids

Zijn deze tips nuttig en wil je graag meer thuiswerktips ontvangen? Download dan onze ultieme gids voor de optimale thuiswerkplek. Daarin lees je precies wat je allemaal nodig hebt om efficiënt en veilig je werk op afstand te kunnen doen - of veilig thuiswerken mogelijk te maken. Je krijgt dus veel meer informatie dan we al delen in onze boogartikelen over de optimale thuiswerkplek. Wil jij de gids ontvangen? 

Praat met een expert