De CO2-voetafdruk verkleinen én kosten besparen? Zo doe je dat in de cloud

Auteur: Score Utica

Steeds meer bedrijven plaatsen het terugbrengen van de CO2-uitstoot hoog op de agenda. Waar het ene bedrijf bomen plaatst om de uitstoot te compenseren, zorgt het andere ervoor dat het volledige wagenpark elektrisch wordt. Naast het nobele streven om iets goeds te doen voor de wereld, komt er ook steeds meer wet- en regelgeving voor bedrijven over het terugbrengen van de CO2-voetafdruk. Denk bijvoorbeeld aan het Klimaatakkoord, dat ook impact heeft op het mkb. Hoe zit dat eigenlijk met jouw IT-omgeving? Kun je daar nog een stap zetten die ook nog eens zorgt voor kostenbesparing? Het korte antwoord: ja! Lees hieronder hoe het zit met deze business case en bekijk ook 4 andere relevante business cases voor jouw bedrijf!

5 Business Cases downloaden

Hoge kosten door de energiecrisis  

Werk je nu vanuit (eigen) datacenters of heb je een lokale server in eigen beheer? On-premise werken en het in bezit hebben van servers en datacenters zorgt ervoor dat je niet alleen betaalt voor de capaciteit en rekenkracht, maar ook voor de enorme stroomkosten. De kosten van stroom en gas fluctueren nogal en het is moeilijk te voorspellen naar welke niveaus het zal stijgen of dalen. Dit is een van de redenen om te kijken naar een alternatief. 
 
Hans van der Meer, Modern Workplace-expert bij Microsoft, zegt: “bedrijven maken, al dan niet dankzij wet- en regelgeving, steeds duidelijkere keuzes over energie en duurzaamheid. Vanuit Microsoft zetten wij ons enorm in voor het verkleinen van onze carbon footprint. Onze datacenters worden bijvoorbeeld bijna allemaal voorzien van zonne- of windenergie of andere duurzame energievormen. Dat zorgt er ook voor dat wij veel minder last hebben van de fluctuatie van gas- of dieselprijzen om stroom op te wekken.” 

“De datacenters van Microsoft worden bijna allemaal voorzien van zonne- of windenergie of andere duurzame energievormen.”

Hans van der Meer (Microsoft)

Kortom, het in bezit hebben van servers en datacenters zorgt ervoor dat je niet alleen betaalt voor de capaciteit en rekenkracht, maar ook voor de enorme stroomkosten. Een overstap naar de public cloud van Microsoft geeft je flexibiliteit, in veel gevallen kostenreductie én het is een groenere keuze dankzij de investeringen van Microsoft. 

image emissions ms

Inzicht in jouw voetafdruk 

Heb je nu een compleet, actueel beeld van jouw CO2-voetafdruk op het gebied van IT? Vaak is de uitstoot van een auto goed te meten, maar die van de e-mails met zware bijlages die je verstuurt niet. Laat staan dat je van de complete IT-omgeving van jouw organisatie real-time in kaart hebt hoe het ervoor staat met de uitstoot. Door alle IT-activiteiten en resources te verplaatsen naar de Microsoft cloud en de Modern Workplace van Score Utica kun je daar grip op krijgen. 

image savings ms

Dankzij heldere data krijg je van Microsoft inzicht in hoeveel CO2 je uitstoot met het Microsoft Azure-gebruik en de inzet van Microsoft 365. Daarnaast zie je ook hoeveel je bespaart ten opzichte van de oude oplossing die je had. Door deze data inzichtelijk te hebben, ben je in staat om gerichte keuzes te maken over het gebruik van cloud-capaciteit en de impact op de CO2-uitstoot. 

Ontdek de 5 business cases voor jouw bedrijf

Is het maken van groene keuzes en het terugbrengen van de CO2-uitstoot belangrijk voor jouw bedrijf of zie je door het bovenstaande voorbeeld kansen om kosten te besparen? Dan zijn er al business cases voor de Modern Workplace op basis van Microsoft 365. Verder praten of nog 4 andere business cases ontdekken? 

5 Business Cases downloaden

Direct weten hoe je zelf jouw CO2-uitstoot kunt verminderen en kosten kunt besparen?