Actuele security uitdagingen (en 3 praktische tips)

Auteur: Score Utica

Cyber security is een hot topic vandaag de dag. In een innovatief land als Nederland is dat niet zo vreemd. Nederland staat volgens de Digitale Overheid namelijk in de top 4 van meest digitale Europese landen. Goede cyber security is daarom ook geen pluspunt meer, maar gewoonweg een vereiste om goed te kunnen ondernemen. In onze cyber security update praten wij je graag bij over de laatste ontwikkelingen én praktische tips om datgene te kunnen doen wat je graag doet: veilig, makkelijk en snel werken en ondernemen.

Security zorgt voor gemak

Hoewel het dus mooi is dat wij als Nederland vooroplopen in digitale ontwikkelingen, zorgt dit er ook voor dat de ogen op ons land zijn gericht. Het is gewoonweg realiteit dat 1 op de 5 bedrijven in Nederland te maken heeft met cyber aanvallen. Het goede nieuws is wel dat goede security er juist weer voor zorgt dat je zorgeloos kunt werken en dat het juist geen belemmerende factor meer is maar een versterkende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wachtwoordloos inloggen van Microsoft. Dit is niet alleen een stuk veiliger omdat je geen kwetsbare wachtwoorden meer hoeft te gebruiken, maar het zorgt ook voor extra gemak.

Uitdagingen

Uitdagingen blijven bestaan en de actualiteit laat zien dat we een aantal lessen kunnen leren. Kijk bijvoorbeeld naar VDL Nedcar in Born. VDL Nedcar is afgelopen week gehackt waardoor de gehele productie bijna de hele week stil heeft geleden. Bij de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) is een half miljoen mensen gedupeerd. Personen die hier last van hadden, kregen de volgende mail:

‘Ongetwijfeld heb je gehoord of gelezen dat een hacker heeft ingebroken op een server van de HAN. Tot mijn spijt zijn daarbij mogelijk ook enkele persoonsgegevens van jou gestolen. Daarbij gaat het om algemene persoonsgegevensgegevens zoals naam, adres, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer, maar in jouw geval ook om een versleuteld wachtwoord.’ en ‘Als de hacker de gegevens heeft, dan bestaat de kans dat hij deze gegevens verkoopt. Hierdoor loop je een groter risico dat cybercriminelen contact met je opnemen en bijvoorbeeld via mail, sms’jes of appjes vragen om geld of om je wachtwoord te wijzigen; het zogenaamde ‘phishing’.

Drie handige tips

Hoe kun je zelf alvast de eerste stappen zetten naar een veiliger werkomgeving? Wij geven je drie tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt!

Tip 1: wees altijd scherp

De belangrijkste tip die wij willen meegeven, is dat techniek ontzettend veel kan opvangen aan cyber security bedreigingen, maar dat de belangrijkste factor nog altijd de mens is. Veel mails, berichten en mobiele applicaties zijn gewoon te vertrouwen en herken je direct. Toch willen wij je meegeven, wie de afzender ook is en hoe betrouwbaar de bijgevoegde link of bijlage er ook uitziet: wees extra scherp en onderzoek of de afzender echt klopt door deze bijvoorbeeld naast vorige mails te leggen van de ogenschijnlijk betrouwbare afzender.

Tip 2: creatief met de geheime vraag

De volgende maatregel ken je ongetwijfeld: je maakt een account aan en voor extra beveiliging wordt gevraagd of je een aantal geheime vragen en antwoorden wil toevoegen. De naam van jouw eerste konijn of jouw favoriete gerecht bijvoorbeeld. Jouw huidige huisdier vervangen in het belang van digitale veiligheid gaat wat ver, dus zorg er bij de geheime vraag in ieder geval voor dat je afwisselt met welke vragen je gebruikt en desnoods welke antwoorden je toevoegt. Net als een wachtwoord, kan ook de geheime vraag inclusief het antwoord namelijk lekken of gehackt worden.

Tip 3: bescherm apparaten

Zorg dat je devices beschermd zijn met mobile device manager of beter nog, een threat defence-oplossing zoals Microsoft Defender for Endpoint. Deze kunnen je helpen om bedreigingen te voorkomen, op te sporen, te onderzoeken en om er gepast op te reageren. Onlangs kwam namelijk een nieuwsbericht naar buiten dat er 10 miljoen (!) besmette Android telefoons zijn met malafide applicaties wereldwijd. Deze applicaties worden vaak als het ware over een bestaand plaatje van een applicatie geplakt zodat je niet in de gaten hebt dat je niet op je eigen vertrouwde applicatie zit. Vaak worden mensen hierdoor slachtoffer van phishing of wordt er getracht je te abonneren op ‘betaalde sms-diensten’. Met andere woorden: een goede bescherming van apparaten is hierin essentieel.

De volgende stap in security?

Wij geloven er bij Score Utica in dat Security geen belemmering moet zijn maar juist ervoor moet zorgen dat jij altijd en overal je werk kan doen, zonder zorgen! Benieuwd naar hoe de digitale veiligheid van jouw organisatie is ingericht en waar de verbeterpunten liggen? Wij denken graag met je mee!

Praat met een expert